08.02.2021

Generacija Z – potrošači budućnosti! Kako ih osvojiti?

Piše: Anita Merkl Bognar, Head of PR & Digital Communication

Generacije potrošača  su specifične i svaka od njih ima svoja posebna obilježja. Kroz godine je svaka generacija na svoj način bila značajna za tržište i imala svoj utjecaj na njega. Iako se istraživači ne mogu dogovoriti oko točnog početka i kraja Generacije Z, istraživački institut McCrindle je 2018. godine izdao infografiku u kojoj je kao početak označena 1995., a kraj 2009. godina (u 2010. godini započinje nova Generacija Alfa). Dakle, to su tinejdžeri i mladi u ranim dvadesetima. Je li to generacija koja će „zaljuljati“ svijet i promijeniti potrošačke navike?  

Pripadnike Generacije Z percipiramo kao mlade, obrazovane, mobilne, tehnološki educirane, globalnih razmišljanja te ekološki i socijalno osviještene. Prati ih još i naziv „povezane generacije“  jer ne poznaju život prije interneta.  Njeni pripadnici informatički su najpismeniji, IT tehnologija služi njima, a ne oni njoj.  Koriste je na svakom koraku, od kupovine do skupljanja informacija, a naviknuti su ih dobiti odmah, jednim klikom, i to na globalnoj razini. Spremni su kupovati online više no ijedna prethodna generacija i prva su generacija koja s prijateljima provodi više vremena virtualno nego uživo na kavi.

Adobe (2018) je u Velikoj Britaniji proveo istraživanje Generacije Z s posebnim naglaskom na edukaciju i mobilne uređaje. Došlo se do podatka da Gen Z pripadnici provode preko 10 sati dnevno čitajući, gledajući, stvarajući, dijeleći i „lajkajući“ sadržaje na različitim elektroničkim uređajima, a od toga najviše vremena provode na svom pametnom telefonu.

Novi potrošači za koje imamo samo 8 sekundi!

Neki od izvora* govore da će u 2021. godini generacija Z činiti više od 40% svih potrošača. Također, podaci govore da bismo ulovili njihovu pažnju na raspolaganju imamo tek osam sekundi, za razliku od Milenijalaca čija je pažnja trajala 12 sekundi!  Njihova moć potrošnje procijenjena je na 44 milijarde dolara godišnje, s tendencijom rasta. Sve što je staro za njih ne postoji. Gen Z traži drugačije, zanimljivo, humoristično, autentično i naravno, što više online!

Znamo li što voli generacija Z?

Bez obzira radi li se o novom ili tradicionalnom pristupu, kompanije se očajnički trude shvatiti što oni zapravo žele. Future Consumer Report (Izvještaj o kupcima budućnosti), koje je provela globalna savjetodavna kompanija Kearney prikazuje kako želja za zdravljem i dobrobiti generacije Z ima veliki utjecaj na maloprodaju. Pripadnici generacije Z kupuju proizvode iz kategorije zdravlje i wellness češće nego ostale generacije jer mnogo više nego ostali vode brigu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Među anketiranima je 67% onih koji više vole kupiti proizvod koji ima jasno navedene sastojke. Kad je riječ o proizvodima koji imaju ambalažu, 65% ispitanika više voli jednostavnu ambalažu, a 58% želi da ambalaža bude ekološki prihvatljiva. Polovica ispitanika generacije Z želi da proizvodi budu lokalno proizvedeni, a 57% traži održive proizvode.

Kako osvojiti novu generaciju potrošača?

Ovoj generaciji su influenceri uzori, vođe novog vala, savjetnici, oni koji ih usmjeravaju. Influenceri će pridobiti  njihovu pozornost i njima će vjerovati. Stoga je sasvim normalno da Gen Z savjete i znanje traže na YouTubeu umjesto kroz neke konvencionalne metode, ako npr. putem tečaja ili posuđivanja knjiga.

generacija Z
  • Kartice „peglaju“  najčešće online

Prvenstvo kupovine čini  online kupnja, iako , s obzirom na godine pripadnika ove generacije, ona znatno ovisi i o roditeljima. To samo znači da za ovu generaciju treba imati strpljenja jer njihovo vrijeme peglanja kartica tek dolazi.

  • Budite autentični ako im želite biti zanimljivi

Autentičnost je postala presudna. Žele autentičan sadržaj s kojim se mogu poistovjetiti. Dok gledaju reklamnu poruku, žele se osjećati kao dio te priče. Ne žele da sve bude prikazan  savršeno, već realno. Primjerice, neke svjetske kompanije zbog toga su uvele strogu zabranu Photoshopa u svojim kampanjama, te su nakon takve zabrane uočili kako im je porasla prodaja.

  • Generacija neovisnih – loyalty program ih neće osvojiti u potpunosti

Mnogobrojni brendovi imaju programe lojalnosti kako bi potrošači imali razloga za povratak. Međutim, Gen Z nije baš zainteresirana za lojalnost brendovima. Oni žele biti neovisni – žele kupovati po svojim uvjetima, onako kako i kada to njima odgovara. Prema istraživanju agencije Ernst&Young, samo 30% generacije Z doživljava programe lojalnosti kao pozitivnu stvar. Čak ni nagrade nisu garancija da će ih prodavači privući.

  • Mobilni su, vole putovati, ali “štedljivo”

Oprezni kada je potrošnja u pitanju, a i vrlo su sposobni u pronalasku informacija vezanih za putovanje, destinaciju i smještaj. Stoga sve što im nudite mora imati opravdanje za cijenu. Prije nego li išta rezerviraju, usporedit će iste ponude na različitim stranicama, te će se odlučiti za onu najpovoljniju.

*Izvor: campaignmonitor.com